Producten in 3D printen met filament van biobased materialen. Dat kan met Solanyl, plantenplastic dat bestaat uit zetmeel en polomelkzuur. Dit blijkt uit de resultaten van het project ‘Functionele stabiliteit van biopolymeren’ dat daarmee een doorbraak heeft bereikt. De daarin samenwerkende bedrijven en onderwijsinstellingen ontdekten ook dat het filament vijf keer kan worden gerecycled, bericht het UpcyclingBlog.

Biobased plastic

Het project wees verder uit dat er ook goede filamenten kunnen worden ontwikkeld op basis van andere materialen, zoals cellulose en plastics uit bacteriën. Het projectteam ontdekte behalve dat ook dat plantenplastic kunnen worden gekleurd met biobased kleurstoffen, een alternatief voor milieuverontreinigende kleurstoffen. De keukenspecerij kurkuma kan bijvoorbeeld worden gebruikt om het filament geel te kleuren, wortelen voor rood en de plant Indigofera voor blauw. Door een combinatie van deze kleurstoffen kunnen bioplastics in vrijwel alle kleuren in 3D worden geprint.

Producten snel maken

Door deze nieuwe technieken kunnen prototypes snel en goedkoop worden ontwikkeld of de producten in enkelstuks in korte tijd kunnen worden gemaakt. Een voorbeeld daarvan is een klem om bomen tijdens de groei te leiden. Daar worden specifieke eisen aan gesteld, vertelt docent-onderzoeker Jack van Schijndel van Avans Hogeschool.  ‘Het klemmetje moet bijvoorbeeld de perfecte vorm hebben en mag niet te hard of te zacht zijn. Ook moet het na verloop van tijd weer uit elkaar vallen. Dat laatste scheelt de kweker veel werk omdat de klemmetjes kunnen blijven zitten als ze niet meer nodig zijn.’

Lage ontwikkelkosten

In het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool worden plastics met verschillende eigenschappen ontwikkeld. Van Schijndel: ‘Prototypes kunnen direct worden geprint en getest op bijvoorbeeld buigbaarheid. Het voordeel van de ontwikkelde technieken is dat de kosten voor productontwikkeling laag blijven.’ Ook bleek uit het project-onderzoek dat producten die met plantenplastic zijn geprint zeer goed te recyclen zijn tot nieuw filament. Een aantal biobased plastics kan wel tot vijf keer opnieuw als filament worden gebruikt.

Meer weten?

Kijk dan in de categorie 3D printen. Geïnteresseerd in tech en duurzaamheid? Volg Marguerite Tachet op TwitterLinkedIn, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

>> Foto: project ‘Functionele stabiliteit van biopolymeren’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here