Google’s-Project-Ara-Dave-Hakkens-modulaire-smartphone-B2B-Blogging-BusinessBlog-TechnologieBlog-Marguerite-Tachet-B2Bjournalist.jpg

Google trekt de stekker uit Project Ara, de modulaire smartphone die drie jaar geleden door de Nederlander Dave Hakkens is bedacht. In mei meldde het techconcern nog dat er later dit jaar  een ontwikkelaarsversie beschikbaar zou komen. De marktintroductie was voor volgend jaar gepland. Google heeft bevestigd te stoppen met de verdere ontwikkeling van Project Ara, maar niet aangegeven wat de reden is. Volgens Reuters waar NU.nl over bericht, zou de ‘hardwareportfolio’ van Google worden gestroomlijnd. Google zou focussen op een kleiner hardware-aanbod. Dat gaat ten koste van de Nexus-lijn. Daarvoor in de plaats zouden twee Pixel-telefoons komen.

Endoskelet  met modules
Het makkelijk kunnen vervangen van defecte onderdelen om daarmee  te voorkomen dat de niet functionerende smartphone in de prullenbak moet. Dat is de essentie van de modulaire smartphone die daarmee bijdraagt aan een duurzame samenleving. Het laatste model bood onder meer ondersteuning voor meerdere cameramodules, een e-ink scherm en speakers. Gaandeweg is Google een beetje de weg kwijt geraakt. Zo bestond de ontwikkelaarsversie uit een endoskelet met een paar modules die niet konden worden geüpgraded: het scherm, de processor, batterij en verschillende sensoren, bericht RTL Nieuws vandaag.

Geen duurzame telefoon
Daarmee veranderde Project Ara van een modulaire smartphone in een toestel waar losse modules aan konden worden gekoppeld. Het was geen duurzame telefoon meer die je na een paar jaar met nieuwe hardware kon upgraden. Bedenker Dave Hakkens was al niet te spreken over de ontwikkelaars versie. ‘Google could do better’, berichtte hij op z’n blog. In 2013 ging zijn video over de Phonebloks nog viraal. Google sluit niet uit dat de technologie achter Project Ara via licenties aan andere fabrikanten beschikbaar wordt gesteld. Maar daarmee is de modulaire duurzame smartphone wel van de baan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here