Robots sorteren afval razendsnel

0
757

Sneller grotere stukken afval uit de stroom sorteren. Dat voordeel biedt de tweede generatie sorteerrobots van ZenRobotics. Het Zweedse bedrijf installeerde de sorteerlijn recent bij Carl F in Malmö. De stoom voor het sorteerproces wordt opgewekt door windenergie. Dat is een unicum voor Europa; Zweden heeft daarmee een primeur, meldt het PieterBas-blog dat regelmatig bericht over ontwikkelingen in de – internationale -afvalindustrie.

Robot sorteert afvalstromen bij Baetsen

ZenRobotics is gespecialiseerd in sorteerrobots. ‘Een installatie zoals bij Carl F is een goed voorbeeld hoe een volledige geautomatiseerde sorteerlijn kan worden opgezet’, aldus CCO Rainer Rehn. Recyclebedrijf Carl F kan met de sorteerrobot heel efficiënt nieuwe grondstoffen uit afvalstromen halen (eerste video, red.). ‘De ontwikkelingen in de Zweedse afvalindustrie gaan langzaam’, zegt Carl Fredrik Jönsson. Desalniettemin gelooft hij  in het verminderen van de afvalberg en het uit de afvalstroom halen van grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. ‘We willen dat met 12.000 ton per jaar verhogen. Dat is 25 procent meer dan op dit moment.’

Smart machine learning-technologie

De sorteerrobots van ZenRobotics worden wereldwijd ingezet om herbruikbare grondstoffen uit afval te halen. In Japan heeft het bedrijf op meerdere verwerkingslocatie gerobotiseerde sorteerlijnen draaien, waaronder bij de Shitara Group (tweede video, red.). Daar werken vier robotarms in twee ploegen die samen in hoog tempo 8.000 stuks afval per uur sorteren. Het systeem bestaat uit ‘smart machine learning-technologie’ en industriële robots die tegelijkertijd meerdere afvalstromen kunnen sorteren. Omdat er daardoor efficiënter kan worden gewerkt, zijn de verwerkingskosten aanzienlijk lager. In Nederland werkt de Baetsen Groep met een sorteerrobot van ZenRobotics die volautomatisch diverse fracties uit de reststromen haalt. Bekijk hier de video (na twee minuten, red.).

Lees ook:
Sorteerrobot Clarke leert zelf door artificial intelligence (video’s)

Meer weten?

Kijk dan in de categorie robots. Geïnteresseerd in tech en duurzaamheid? Volg Marguerite Tachet op TwitterLinkedIn, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.