Een robot die de mooiste glazen objecten maakt. Dat kunstje leerde het computergestuurde apparaat van Stefanie Penders. Ze combineerde daarvoor het traditionele vakmanschap van glasblazen met machine learning. Penders werkt 15 jaar als glasblazer en is als onderzoeker verbonden aan Autodesk’s Pier 9 programma. De samenwerking tussen mens en machines bundelt volgens haar de kennis van het traditionele vakmanschap met die van de hedendaagse technologie. ‘Dat biedt onder meer de mogelijkheden om productieprocessen te verbeteren’, zegt ze. ‘De robot die glazen objecten maakt is een eerste stap. Deze praktijkervaring leert ons meer over bijvoorbeeld fysieke eigenschappen en materiaalgedrag.’

3D glazen filament printen

Penders ontwikkelde een 3D-printer die het object van glazen filament print terwijl twee fakkels het materiaal verwarmen. De printer is gemonteerd op een robot die de precisie van traditionele processen kopieert en tegelijkertijd complexe geometrieën maakt. De robot deed dit niet alleen. Pender werkte side by side en kon zo de herhalende taken van de machine automatiseren en continu verbeteren.

Meer weten?

Kijk dan in de categorie robots. Geïnteresseerd in tech en duurzaamheid? Volg Marguerite Tachet op TwitterLinkedIn, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.