Spy Orang. Dat is de naam van een zogeheten animatronic, een pop die door een exact voorgeprogrammeerde volgorde van bewegingen kan bewegen. De bedriegelijk echte orang-oetan heeft een in het oog verstopte camera die soortgenoten in hun natuurlijke omgeving filmt. De mensaap is te zien in een video die de BBC postte als aankondiging voor de serie ‘Spy in the Wild’.

Combinatie van sensoren en processoren

Behalve Spy Orang ontwikkelde de programmamakers een hele serie aan robotdieren, waaronder ook een otter, wolf-pup, baby-struisvogel, luiaard, stokstaartje en langoer. Bijzonder is dat Spy Orang en alle andere robotdieren hun wilde soortgenoten feilloos imiteren en ook nog eens op hen reageren. Dat kan omdat ingebouwde sensoren waarnemingen omzetten in signalen die door processoren worden vertaald in bewegingen. Door die combinatie van technieken zien de animatronics in de serie er levensecht uit en gedragen ze zich bijna net als hun wilde soortgenoten. Het lijkt wel of ze daardoor zelfs ons mensen op het verkeerde been zetten. Zo meldt de BBC in het commentaar dat er sprake is van competitie en dat de zagende orang-oetan zelfs enthousiaster wordt van Spy Orang.

Spy in the Wild is te zien op BBC ONE. Klik hier voor meer info.

Meer weten?

Kijk dan in de categorie robots. Geïnteresseerd in tech en duurzaamheid? Volg Marguerite Tachet op TwitterLinkedIn, Facebook of Instagram en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.