Vanuit je luie stoel mensapen bezoeken, zoals de gorilla’s in Nigeria of de orang-oetans in Indonesië. Dat kan met de virtual reality app van vEco waarover Rowena goes ape bericht. De app van de organisatie voor virtueel ecotoerisme draait op Android en iOS.

Door de combinatie van een smartphone en een Google Cardboard kunnen bezoekers virtueel de leefwereld van de mensapen bekijken. Tegelijkertijd worden ze ook geïnformeerd via interactieve hofspots. Die laten in close up beelden, factsheets en kaarten zien. De app toont ook de resultaten van de samenwerking tussen de verschillende organisaties die zich inzetten voor de bescherming van mensapen.
VR-app mensapen gorilla's Orang Oetans TechnologieBlog Margueite Tachet @B2Bjouralist

Alternatief voor massaal toerisme
De app is ontwikkeld in samenwerking met de Great Apes Survival Partnership van de Verenigde Naties ( UNEP-GRASP) en de Ape Alliance. Door virtual reality kunnen mensen met een relatief goedkope headset en een smartphone kennismaken met mensapen, zegt Doug Cress van GRASP. Vanwege de kwetsbaarheid van hun leefgebied is massaal toerisme niet mogelijk. Virtual reality is daarom een goed alternatief, aldus Ian Redmond, ambassadeur van vEcotourism.org. Geïnteresseerden kunnen zo toch een kijkje bij de mensapen nemen. Vorig jaar lanceerde het Amsterdamse VR Gorilla al een app om apen te bezoeken. Het bedrijf wil daarmee bewustzijn bevorderen.

Rowena goes ape
Rowena Facee Schaeffer blogt op Rowena goes ape over haar werk en ervaringen als vrijwilliger voor bedreigde wilde dieren, met name mensapen. In haar vrije tijd werkt ze als vrijwillige dierverzorger in rescue centers in binnen- en buitenland, waaronder de Nederlandse Stichting AAP, het Indonesische Tasikoki Wildlife Center in Sulawesi, het Wildlife Rescue Center en het Tabanan op Bali en het Cambodjaanse Free the Bears Fund.

Foto’s: VR Gorilla en vEco.